Strooizout

Emstar toners en inkt

soup factory

Overgewicht is een groeiend probleem. Ongeveer 1 op de zeven jongens en 1 op de zes meisjes heeft overgewicht. In sommige wijken is dat zelfs 1 op de drie jongeren.
Er is de overheid veel aangelegen dit overgewicht terug te dringen. In opdracht van die overheid heeft het voedingcentrum “de gezonde schoolkantine” geïntroduceerd.

Een citaat uit het document "Richtlijnen voedingskeuze 2011" van het VoedingscentrumIn de RGV worden de volgende kwalitatieve richtlijnen gegeven voor een goede voeding voor de gehele bevolking als onderdeel van een gezonde leefwijze:

  • Zorg voor een gevarieerde voeding.
  • Zorg dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging.
  • Gebruik dagelijks ruim groente, fruit en volkoren graanproducten.
  • Eet regelmatig (vette) vis.
  • Gebruik zo weinig mogelijk producten met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren en enkelvoudig transonverzadigde vetzuren.
  • Beperk frequent gebruik van voedingsmiddelen en dranken met gemakkelijk vergistbare suikers en dranken met een hoog gehalte aan voedingszuren.
  • Beperk de inname van keukenzout.
  • Bij alcoholgebruik: wees matig.

Het terugdringen van overgewicht is in eerste instantie een zaak van ouders en verzorgers. Maar ook scholen, sportkantines hebben hun verantwoordelijkheid.
Catering op scholen staat voor bijzondere uitdagingen. Met regelmaat wordt er een beroep gedaan op de cateraar en / of facilitair manager om een gezonder assortiment te presenteren in de kantine. Veelal staat de wens voor een gezond assortiment op gespannen voet met de realiteit van het consumptiepatroon van leerlingen.
Als leveranciers van school- en sportkantines willen wij, DFC Grootverbruik, onze verantwoordelijkheid niet ontlopen. Met de “gezonde kantine” als uitgangspunt heeft DFC Grootverbruik met een aantal vooraanstaande leveranciers uit de levensmiddelenbranche een programma gelanceerd onder de naam “voeding in balans”. In dit programma kijken we uiteraard naar bovenstaande richtlijnen, maar we gaan verder. Want wij vinden dat we op scholen een totaalaanbod moeten doen. Naast een gezond aanbod bieden wij ook een verantwoord en een iets minder verantwoord assortiment. We letten hierbij op dagelijks vers, portiegrootte, ingrediënten, zoals: suikers, vetten , vezelrijk, natuurlijke kleur- en smaakstoffen en dergelijke. Op deze manier willen voorkomen dat leerlingen, cq. studenten, de supermarkt induiken en met familieverpakkingen chips en candybars de zaak weer verlaten. We zetten combinaties in van minder verantwoord met verantwoord en adviseren over prijsbeleid.

Bewegen is één van de belangrijke onderdelen van het voorkomen van overgewicht. Daarom kunnen scholen deelnemen aan het bewegingsprogramma van Coca Cola, Mission Olympic. Mission Olympic is de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Via deze competitie wil Coca Cola middelbare scholieren kennis laten maken met allerlei vormen van sport. Elk jaar beleven circa 150.000 jongeren van bijna 300 scholen met elkaar het plezier van bewegen terwijl ze strijden om een plaats in de nationale finale in het Olympisch stadion in Amsterdam. Gedurende een finaledag vol sport, show en entertainment strijden zij om het nationaal kampioenschap voor scholen.

Klik hier als u meer wilt weten over voeding in balans.
Klik hier als u meer wilt weten over voeding in balans.