Strooizout

Emstar toners en inkt

soup factory

Weetjes over thee

Ondanks dat we nog aanmerkelijk minder thee drinken dan vroeger, is thee de laatste jaren weer behoorlijk in opkomst. De Nederlanders drinken gemiddeld twee kopjes thee per dag, wat ongeveer neerkomt op 100 liter thee per hoofd van de bevolking.

Thee is een tropische plant – behorend tot de familie ‘Camellia’. De theeplant heeft een rose-witte geurige bloesem en groeit in diverse landen. De bekendste theesoorten groeien in Aziatische landen zoals China, Sri Lanka, Indonesië en India. Maar ook in enkele Afrikaanse en Zuidamerikaanse landen zoals Kenia, Malawi en Argentinië wordt thee verbouwd. Voor de theecultuur zijn twee soorten thee belangrijk: de Camellia Sinensis en de Camellia Assamica.

Camellia Sinensis

De Camellia Sinensis (het China-type) heeft donkergroene , puntig toelopende en getande blaadjes met een lengte van 4-8 cm. De struik wordt zo’n drie tot vijf meter hoog. De bloemetjes hebben iets van de boterbloem, alleen de kleur is rose-wit. De Camellia Sinensis groeit het best in een gematigd klimaat: de plant is bestand tegen lage temperaturen.

Camellia Assamica (het Assam-type)

De Camellia Assamica is de sterkste soort en is daarom de meest verbouwde theesoort. Het Assam-type heeft lichtergroene en grotere blaadjes. De struik wordt zo’n 15 tot 20 meter hoog. De Assamica wordt meestal gebruikt voor de productie van zwarte thee. De plant komt voor in landen met een tropisch klimaat. Het Assam-type werd pas aan het begin van de 19e eeuw ontdekt door de Engelsen en vervolgens verbouwd.

Geur, kleur en kwaliteit van de geplukte thee kunnen elke dag weer anders zijn. Maar de Nederlander die een bepaalde theesoort koopt, wil dat in dat pakje hetzelfde type thee zit als in het pakje dat hij vorige week kocht. Daarom hebben de theepakkers theeproevers in dienst die, na strenge selectie, de samenstelling van de melange bepalen. Door van veel theevarianten een klein beetje te nemen, heeft de smaak van één theesoort amper invloed op het eindproduct. In populaire merken worden wel 20-30 verschillende theesoorten gebruikt. Daarbij maken de theeproevers gebruik van een aantal basistypen. Als de thee eenmaal is gemengd, laat men de melange nog een poosje rusten in silo's zodat de verschillende smaken goed op elkaar kunnen inwerken. De Engelsen noemen dat 'to marry the tea'. Engelsen besteden veel aandacht aan hun kop thee. Bij voorkeur kiezen ze op elk moment van de dag een andere soort.

Op de verpakking staan vaak diverse aanduidingen naast elkaar, want thee kan op verschillende manieren worden ingedeeld. Naar het land of de streek van herkomst bijvoorbeeld, naar de grootte van het blad en de volgorde op de stengel, maar ook naar de manier waarop de thee is geteeld, zoals biologische thee. Die is vaak voorzien van een keurmerk. Steeds meer Nederlanders willen ook eens kennis maken met groene thee, dat zijn theeblaadjes die niet zijn gefermenteerd. Er wordt ook veel thee-met-een-smaakje gedronken. Dit zijn theesoorten waaraan een aroma is toegevoegd. En er zijn natuurlijk de theesoorten die vrijwel iedereen kent. Want wie drinkt er niet de Engelse melange, Ceylonthee, Darjeeling, Darjeeling First Flush, Earl Grey, Lapsang Souchong of Assamthee?

Zwart, Groen, Wit en Oolong

Zwarte, groene, witte en oolong thee zijn theesoorten met ieder een specifieke wijze van verwerking.

Zwarte thee wordt in het algemeen ervaren als kruidig, fruitig met notige tinten en een sterke geur. De sterke smaak dankt de zwarte thee aan het uitgebreid oxidatieproces tijdens de productie ervan.

Groene thee is thee die men niet fermenteert. Daarom behoudt deze thee z'n groene kleur. De thee die er van wordt gezet is wat bitter van smaak. In Japan, China en Taiwan wordt veel groene thee geproduceerd en ook gedronken. Maar ook in Nederland staat groene thee steeds meer in de belangstelling.

Witte thee wordt soms eerst gestroomd en daarna meteen gedroogd door roosteren. De thee wordt dan dus niet gerold. Witte thee is zeer licht van kleur en smaak en is van alle soorten thee het minst bewerkt.

Oolong thee is een half gefermenteerde thee. Het productieproces is gedeeltelijk vergelijkbaar met dat van zwarte thee, maar de fermentatie is tot de helft bekort. Oolong thee heeft grote bladeren en wordt meestal als bladthee geproduceerd. Na het zetten is het vrij blank van kleur met een delicate geur.

Gearomatiseerde thee

Oolong, groene, witte of zwarte thee kan vermengd worden met kruiden of specerijen, bloesem of de etherische olie van bloemen of vruchten. Deze thee wordt ook wel variatiethee of smaakjesthee genoemd. Vaak worden aromakorreltjes toegevoegd, die worden gemaakt van het sap uit vruchten, vermengd met hele kleine theedeeltjes. Gemalen kaneel wordt gebruikt om thee met kaneelsmaak te maken en bij jasmijnthee wordt de thee tijdens het productieproces gemengd met jasmijnbloesem. En Earl Grey thee heeft zijn specifieke karakter te danken aan de citrusvrucht bergamot.

Geliefde soorten

Sommige theesoorten zijn en blijven zo favoriet dat het vrijwel zeker is dat ze nooit van de markt zullen verdwijnen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Assam: Assamthee wordt omschreven als een pittige, aromatische en opwekkende thee uit het noordoostelijk deel van India. Assamthee wordt ook verbouwd op plantages op Java en Sumatra. Ze wordt veel gebruikt in melanges die we vooral bij het ontbijt graag drinken.
  • Ceylon: Ceylonthee is afkomstig uit Sri Lanka (het voormalige Ceylon). Het is een geurige thee die erg smaakvol is. Ceylon is een ideale thee voor de hele dag.
  • Darjeeling: Darjeeling is de beroemdste thee uit India, afkomstig van de hellingen van de Himalaya. De thee heeft een zeer geurig en krachtig karakter. De eerste pluk geldt als de 'champagne' onder de theesoorten. De Darjeeling First Flush: een thee met veel geur en een lichte afschenk, die ieder jaar omstreeks mei speciaal wordt overgevlogen. Darjeeling is vooral een thee voor de middag en avond, hoewel sommigen deze thee ook graag 's ochtends drinken.
  • Lapsang Souchong: Een grove Chinese thee met een sterk karakter. De smaak is enigszins rookachtig.

Kruidenmelanges

De kruidenmelanges die in de winkel te koop zijn, worden in het spraakgebruik vaak kruidentheeën genoemd. Maar alleen de blaadjes van de theeplant [Camellia Sinensis en Camellia Assamica] mogen thee heten. Dus ook al worden de kruidenmelanges - met als basis bijvoorbeeld citroengras, kamille, venkel, rozenbottel of pepermunt - net als thee gezet en net als thee gedronken, het is géén thee als geen blaadjes van de theeplant zijn gebruikt! Verschillende specialiteiten die als thee worden gedronken, zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. De Rooibos is in Zuid-Afrika eigenlijk een nationale volksdrank. De kruidenmelange is sinds een paar jaar ook erg populair in ons land, net zoals de Maté uit Argentinië.

Bron: www.thee.info